Çocuklarda Sıvı Kaybı

Evde Tedavi
Çoğu çocuk, viral enfeksiyonların neden olduğu ishal ya da kusma sebebiyle sıvı kaybına uğrar. Sıvı kaybı yaşayan çocuğa yardım etmenin yolu, çocuk hastayken bol miktarda sıvı vermektir. Bu durum ‘sıvı takviyesi’ olarak adlandırılır.
 
2 yaşından daha küçük çocuklar için en uygun sıvı takviyesi, sıvı, şeker ve elektrolitleri (sodyum, potasyum ve klorid gibi çözünmüş mineraller) takviye etmek için tasarlanmış ürünleri içerir. Bu ürünleri çoğu eczaneden satın alabilirsiniz.
Aşağıdaki tarifi uygulayarak, kendi ağızdan takviye sıvınızı da yapabilirsiniz:
Yarım tatlı kaşığı sofra tuzu
 
Yarım tatlı kaşığı potasyum klorid
 
Yarım tatlı kaşığı karbonat
 
4 yemek kaşığı şeker, 1 litre (ya da biraz daha fazla ) suda eritilir.
 
2 yaşından büyük çocuklara, gazı kaçmış sodalar (açıldıktan sonra çalkalanarak gazı kaçmış alkolsüz içecekler), spor içecekleri (enerji içecekleriyle karıştırılmamalı) ya da sulu çorbalar verilebilir.
Birkaç dakikada bir, birkaç yudum sıvı verin.
Çocuğunuz, verdiğiniz bütün bu şeyleri kusuyor gibi görünebilir ancak genellikle sıvının yeterli bir miktarı vücutta tutulur.
Kusma durduktan sonraki dört saat içerisinde, emmeyi kesmiş ya da hazırlanan formülü içmeyen çocuklarda MPET beslenmesi (Muz, Pirinç, Elma, Tost ve makarna ya da patates gibi diğer basit nişastalı yiyecekler) başlanabilir.
Bir ya da iki günlük MPET diyetinin ardından yavaşça normal beslenmeye geçebilirsiniz. Eğer emziriyorsanız, hastalık süresince emzirmeye devam edebilirsiniz.
Eğer şişeden besliyorsanız, sıvı takviyesi verdikten 1 ila 2 gün sonra yarı yarıya sulandırılmış olarak beslenmesine tekrar başlayın ve sonraki bir gün içerisinde sulandırılmamış tam içerikli beslenme formülünüze geri dönün.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Eğer sıvı kaybı hafif ise (vücut ağırlığının %3-%5 kaybı), doktor sizden küçük yudumlarla ağızdan takviye sıvıları vermenizi isteyebilir. Eğer çocuğunuz sıvı alabiliyorsa (ve altta yatan tehlikeli bir hastalık ya da enfeksiyon yoksa), ağızdan sıvı takviyesi talimatları verilerek aramanıza ya da geri gelmenize neden olmayacak uyarılarla eve gönderilebilirsiniz.
Eğer çocuğunuz orta düzeyde sıvı kaybetmişse (toplam vücut ağırlığının %5-%10 kaybı), doktor sıvı vermek için bir damara hortum (damar içi yol ya da “IV”) yerleştirebilir. Eğer çocuğunuz damardan sıvı takviyesinin ardından ağızdan sıvı alabiliyorsa ve iyileşme gösteriyorsa ve görünürde altta yatan tehlikeli hastalık ya da enfeksiyon da yoksa, eve gönderilebilirsiniz. Eve gönderilirken, ağızdan sıvı takviyesi, aile doktorunuzun yakından takibi için talimatlar (büyük ihtimalle bir sonraki gün muayenehanede tekrar görülmek üzere) ve kaygılanılacak şeyler ve geri gelme ile geri aramanızı gerektirecek durumlar hakkında bilgilendirileceksiniz. .
Eğer çocuğunuz ciddi şekilde sıvı kaybına maruz kalmışsa (toplam kilonun %10 ile %15’ten fazlasının kaybı), çocuk sürekli damardan sıvı takviyesi, gözlem ve sıvı kaybının nedenlerinin belirlenmesi için başka testler yapılmak üzere, muhtemelen hastaneye yatırılacaktır. Bakteriyel enfeksiyonu olan çocuklar, antibiyotik alacaklardır ama viral enfeksiyonlu çocuklar genellikle spesifik antibiyotik terapisi gerektirmezler. Kusan ve ishali olan çocuklarda, kusma ya da ishal durdurma (antiemetik) neredeyse hiçbir zaman ilaçlarla tedavi edilmez. Bu tür tedaviler genellikle ishali uzatabilir.